Τύποι Ματιών - μέρη του ματιού

Πολύ σημαντικό για το σωστό μακιγιάζ είναι να γνωρίζουμε τον τύπο ματιών που έχουμε. Έτσι επιλέγουμε τον σωστό τρόπο για να βάψουμε τα μάτια βάζοντας στα κατάλληλα σημεία την ανοιχτή και την σκούρα σκιά. Στην εικόνα βλέπουμε αναλυτικά τα μέρη του ματιού. Γνωρίζοντας την ονομασία του κάθε μέρους του ματιού μπορούμε να αναλύσουμε παρακάτω τον κάθε τύπο ματιού.

Τύποι ματιώνΣημεία και επιφάνειες του ματιού

- Τόξο φρυδιού ή ακίνητο βλέφαρο : Ξεκινάει από το κάτω μέρος του φρυδιού και σταματάει στο τέλος του κόκαλου του ματιού. Ονομάζεται ακίνητο βλέφαρο καθώς είναι το τμήμα του βλεφάρου που είναι πάντα ορατό όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας.

- Κινητό βλέφαρο : Είναι το τμήμα του βλεφάρου που κινείται όταν ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας.

- Το κινητό και το ακίνητο βλέφαρο αποτελούν το πάνω βλέφαρο.

- Κόγχη : Είναι η καμπύλη που σχηματίζεται ανάμεσα στο κινητό και το ακίνητο βλέφαρο.

- Εσωτερική γωνία (έσω κανθός) : Είναι η γωνία του ματιού που βρίσκεται από την μεριά της μύτης.

- Εξωτερική γωνία (έξω κανθός) : Είναι η γωνία που βρίσκεται από την πλευρά του κροτάφου.

- Κάτω βλέφαρο : Είναι η επιφάνεια του δέρματος στο κάτω μέρος του ματιού.

Τύποι Ματιών

Ο τύπος των ματιών καθορίζεται από τη θέση, το σχήμα, το μέγεθος ή άλλες ιδιομορφίες του.

- Αμυγδαλωτά Μάτια : Τα αμυγδαλωτά μάτια θεωρούνται ιδανικά και στο μακιγιάζ προσπαθούμε να κάνουμε και τους υπόλοιπους τύπους να μοιάζουν με αυτών. Έχουν σωστή απόσταση, δηλαδή χωράει ένα μάτι ανάμεσά τους. Είναι οριζόντια δηλαδή η εσωτερική γωνία βρίσκεται στην ίδια οριζόντια γραμμή με την εξωτερική γωνία. Το βάθος τους σε σχέση με την κόγχη είναι κανονικό και το μέγεθός τους επίσης σε σχέση με το πρόσωπο. Το σχήμα τους είναι αμυγδαλωτό.

- Αραιόφθαλμα Μάτια : Έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους δηλαδή μεγαλύτερη από ένα μάτι. Κατά τα λοιπά χαρακτηριστικά είναι κανονικά.

- Πυκνόφθαλμα Μάτια : Οι εσωτερικές τους γωνίες έχουν απόσταση μικρότερη από το μήκος ενός ματιού. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι κανονικά.

- Εσώφθαλμα Μάτια : Βρίσκονται μέσα στην οφθαλμική κόγχη. Στον τύπο αυτό το οστό προεξέχει . Έτσι τα μάτια φαίνονται κρυμμένα μέσα στο οστό και να έχουν βάθος. Το μέγεθός τους είναι κανονικό και το σχήμα τους αμυγδαλωτό.

- Εξώφθαλμα μάτια : Αντίθετα από τα εσώφθαλμα τα εξώφθαλμα μάτια προεξέχουν από την οφθαλμική κόγχη. Τα μάτια αυτά φαίνονται διογκωμένα.

- Καθοδικά Μάτια : Η εξωτερική τους γωνία είναι πιο χαμηλά από την οριζόντια γραμμή με την εσωτερική γωνία. Συνήθως τα συναντάμε στις μεγαλύτερες ηλικίες όπου χαλαρώνει το δέρμα και προκαλεί την πτώση του βλεφάρου και τις εξωτερικής γωνίας.

- Ανοδικά Μάτια : Η εξωτερική τους γωνία είναι πιο ψηλά από την οριζόντια γραμμή με την εσωτερική γωνία.

- Στρογγυλά Μάτια : Τα μάτια αυτά έχουν στρογγυλό σχήμα. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι κανονικά.

- Μάτια με πτώση βλεφάρου - Κουκουλωτά : Τα μάτια αυτά έχουν ως χαρακτηριστικό την πτώση του άνω βλεφάρου. Το ακίνητο βλέφαρο σκεπάζει αρκετά ή εντελώς το κινητό.

- Μικρά Μάτια : Είναι τα μάτια τα οποία έχουν μικρό μέγεθος σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο.

- Μεγάλα Μάτια : Είναι τα μάτια τα οποία έχουν μεγάλο μέγεθος σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Φυσικά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότεροι τύποι ματιών και αυτό γιατί υπάρχουν οι συνδυασμοί των παραπάνω τύπων. Δηλαδή υπάρχουν μάτια εξώφθαλμα και στρογγυλά, μάτια μικρά και ανοδικά και τα λοιπά.

Copyright © Makigiaz.Com