Μην ξεχνάς το αντηλιακό σου

Έχουμε την χαρά να ζούμε σε μια χώρα που τον περισσότερο χρόνο έχει ηλιοφάνεια. Ο ήλιος είναι απαραίτητος για τους ανθρώπους αφού βοηθάει στην παραγωγή της βιταμίνης D αλλά όπως πάντα όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο. Γνωρίζουμε όλοι ότι η ακτινοβολία του ήλιου μας γερνάει και ειδικά στις μέρες μας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο του δέρματος. Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε για την προστασία του δέρματός μας με αντηλιακό.

Το καλοκαίρι συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία κατά την διάρκεια της ηλιοθεραπείας. Αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να εντάξουμε το αντηλιακό στην καθημερινή μας περιποίηση. Έτσι λοιπόν το πρωί μετά την ενυδατική μας κρέμα προσώπου πρέπει να βάζουμε την αντηλιακή μας κρέμα. Όσες μέρες του χρόνου λοιπόν έχουμε ηλιοφάνεια, και είναι πλέον πάρα πολλές, πρέπει να προστατευόμαστε από τον ήλιο. Εφαρμόστε το αντηλιακό σας 20 με 30 λεπτά πριν την έκθεσή σας στον ήλιο για να προλάβει να απορροφηθεί από την επιδερμίδα.

Δείκτης προστασίας

Ο δείκτης προστασίας είναι αυτός που δείχνει για πόση ώρα μας προστατεύει το αντηλιακό μας από τον ήλιο. Δηλαδή ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 (SPF 30) μπορεί να μας προστατεύσει για 30 λεπτά συνεχόμενη έκθεση στον ήλιο. Αν είμαστε υπό σκιά η ώρα αυτή μπορεί να παραταθεί. Αν όμως είμαστε συνεχώς στον ήλιο τότε μετά από μισή ώρα πρέπεί να ξαναβάλουμε αντηλιακό. Επίσης αν βρισκόμαστε στην θάλασσα και βουτήξουμε μόλις βγούμε πρέπει να πάλι να βάλουμε αντηλιακό.

Πως ο ήλιος βλάπτει το δέρμα μας;

Ο ήλιος εκπέμπει ακτίνες UVA και UVB . Οι ακτίνες UVA διεισδύουν στις εσωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας και προκαλούν γήρανση, αλλά ακόμα και καρκίνο του δέρματος. Είναι δυνατές και επικίνδυνες καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Είναι ύπουλες αφού δεν έχουν κάποια συμπτώματα όπως κάψιμο ή κάτι άλλο που θα προδώσει την κακή δράση τους και δυστυχώς αντιλαμβανόμαστε πολύ αργά ότι έχουν προσβάλει την επιδερμίδα μας από τα αποτελέσματα. Έχουν την ιδιότητα να διαπερνούν το γυαλί γι' αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση ή αν καθόμαστε αρκετή ώρα σε κάποιο χώρο κοντά στο παράθυρο.

Οι ακτίνες UVB δρουν πιο επιφανειακά κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και είναι αυτές που ευθύνονται για τα εγκαύματα της επιδερμίδας. Μπορεί και αυτές να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Η πιο συνηθισμένη και άμεση βλάβη όμως που προκαλούν είναι οι πανάδες. Οι πανάδες παρουσιάζονται λόγο της μελαμίνης που βρίσκεται στην επιδερμίδα και προστατεύει τα κύτταρά μας να μην καταστραφούν από τον ήλιο. Όταν λοιπόν η έκθεσή μας στον ήλιο είναι μεγάλη τότε παράγεται μεγάλη ποσότητα μελανίνης και δημιουργούνται οι πανάδες οι οποίες δύσκολα υποχωρούν.

Επιπλέον προστασία

Εκτός από την χρήση του αντηλιακού πρέπει να χρησιμοποιούμε για επιπλέον προστασία καπέλο, να μην κάνουμε ηλιοθεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, να χρησιμοποιούμε ένα τούνικ κατά την παραμονή μας στην παραλία και μια ομπρέλα θα βοηθήσει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το αντηλιακό μας.

Για να αποφύγουμε λοιπόν την καταστροφή και την γήρανση του δέρματος πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό καθημερινά σχεδόν όλο το χρόνο. Γιατί η πρόληψη είναι καλύτερη και αποτελεσματικότερη από την θεραπεία.

Copyright © Makigiaz.Com